Όροι υλοποίησης του Προγράμματος

 Συνεδρίες συμβουλευτικής

Η συμμετοχή των ωφελούμενων στις 5 ατομικές συνεδρίες, η συνεργασία με τον σύμβολο και η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων είναι υποχρεωτική.

Ενέργειες κατάρτισης

Στο πλαίσιο υλοποίησης της κατάρτισης θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται

  • στο (με α.π. 29732/27.07.2020), έγγραφο με τίτλο «Πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)».
  • στο Α.Π. [82759]-[29/08/2022] (ΑΔΑ: 6ΝΩ946ΜΤΛΡ-ΒΘΙ) έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ με θέμα «Σύστημα Σχεδιασμού και Διαχείρισης της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων/επιδοτούμενων προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης, Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ) και Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Ε.Ε)», όπως ισχύει.

    Ενδεικτικά, οι σημαντικότεροι όροι υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης έχουν ως εξής: 

  • Σύνολο ωρών κατάρτισης: 300 ώρες. 
  • Ώρες θεωρητικής κατάρτισης: 100 ώρες. 
  • Ώρες πρακτικής άσκησης: 200 ώρες
  • Αριθμός καταρτιζόμενων ανά Τμήμα: από πέντε (5) έως είκοσι πέντε (25) άτομα (κατά την έναρξη του προγράμματος). 
  • Κάθε συμμετέχων στη δράση μπορεί να επιδοτηθεί ως ωφελούμενος στο πρόγραμμα κατάρτισης μόνο μια φορά στο πλαίσιο της δράσης.
  • Η ημερήσια διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της σύγχρονης τηλεκατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων.
  • Οι ώρες της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης για όλα τα προγράμματα θα πρέπει να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες σε ώρες και ημέρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
  • Η εκπαίδευση / κατάρτιση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης ή της σύγχρονης τηλεκατάρτισης.
  • Κατά την υλοποίηση της κατάρτισης (στα προγράμματα Συμβατικής και Μικτής Κατάρτισης), εφόσον η διάρκειά της υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες ημερησίως, θα χορηγούνται εδέσματα /χυμοί/καφέ στους καταρτιζόμενους από τον Πάροχο Κατάρτισης
  • Δεν επιτρέπεται η θεωρητική κατάρτιση για τα προγράμματα που υλοποιούνται με τη μέθοδο της Συμβατικής /Μικτής κατάρτισης και της σύγχρονης τηλεκατάρτισης τις Κυριακές καθώς και τις επίσημες αργίες.
  • Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης για τους ανέργους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Επιτρέπεται η διαλειμματική υλοποίηση της πρακτικής άσκησης, αναλόγως του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης.
  • Η καταληκτική ώρα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης καθορίζεται στις σχετικές προκηρύξεις και συναρτάται με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης.
  • Δεν επιτρέπεται η πρακτική άσκηση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες
  • Στην περίπτωση που μία επιχείρηση πρακτικής άσκησης παύσει για οποιοδήποτε λόγο τη συνεργασία της με έναν ωφελούμενο, αυτός θα μπορεί, προκειμένου να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των αντίστοιχων ωρών πρακτικής άσκησης που απαιτεί η πρόσκληση, να τοποθετηθεί σε άλλη επιχείρηση, κατόπιν συνεννόησης με τον Σύμβουλο του Αναδόχου.
  • Οι εκπαιδευτές θεωρητικής κατάρτισης θα προέρχονται από το μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ. Εξαιρετικά, σε περιοχές και θεματικά αντικείμενα κατάρτισης όπου τεκμηριώνεται η έλλειψη ή η ανεπάρκεια πιστοποιημένων εκπαιδευτών σε συγκεκριμένα ΣΤΕΠ, θα παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 20% του συνόλου των ωρών κατάρτισης. Σε περίπτωση που η πρακτική άσκηση πραγματοποιηθεί στη δομή του παρόχου κατάρτισης οι εκπαιδευτές πρακτικής άσκησης θα προέρχονται από το μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ.
  • Κάθε ωφελούμενος υποχρεούται να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα κατάρτισης καθώς και να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων. 
  • Για όλα τα προγράμματα, επιτρέπεται η απουσία των καταρτιζόμενων μέχρι του ποσοστού 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος, ανεξάρτητα από τη μέθοδο υλοποίησης του κάθε προγράμματος. Ως απουσία λογίζεται η μη παρακολούθηση του προγράμματος στις προγραμματισμένες ώρες τόσο στη δια ζώσης διδασκαλία σε φυσική αίθουσα όσο και στη σύγχρονη τηλεκατάρτιση που πραγματοποιείται μέσω της ταυτόχρονης παρακολούθησης όλων των συμμετεχόντων σε ηλεκτρονική αίθουσα. Για τις ώρες της ασύγχρονης εκπαίδευσης, δηλαδή μη ταυτόχρονης παρακολούθησης, οι απουσίες υπολογίζονται μετά την προκαθορισμένη διάρκεια ολοκλήρωσης του προγράμματος, ανάλογα με τις ώρες που ο κάθε καταρτιζόμενος δεν ολοκλήρωσε την εκπαίδευση, στο προκαθορισμένο διάστημα υλοποίησης του προγράμματος. Οι ώρες απουσιών κάθε ωφελούμενου/ης αφαιρούνται αντιστοίχως από το εκπαιδευτικό του επίδομα. Επισημαίνεται ότι οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν αριθμό ωρών ίσo προς τον προβλεπόμενο τόσο ως προς το σύνολο της ασύγχρονης εκπαίδευσης όσο και ως προς τις ώρες που προβλέπονται για κάθε εκπαιδευτική ενότητα ξεχωριστά.
  • Ειδικά για τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία συμμετέχουν καταρτιζόμενοι οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρίες, το ποσοστό επιτρεπτών απουσιών αυξάνεται στο 20% μετά από αιτιολογία και σε συνεννόηση με τον καταρτιζόμενο. Το ίδιο ποσοστό 20% ισχύει για τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος έχουν αποδεδειγμένη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως επίσης για τις εγκυμονούσες γυναίκες και τις γυναίκες που διανύουν περίοδο λοχείας. Στις περιπτώσεις αυτές ο υπεύθυνος του αναδόχου παρόχου θα πρέπει να μεσολαβήσει και να βοηθήσει τον καταρτιζόμενο να καλύψει τη διδακτική ύλη, για να μπορέσει να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τη συνέχεια του προγράμματος. Καταρτιζόμενοι που έχουν πραγματοποιήσει απουσίες άνω των ανωτέρω επιτρεπτών ορίων απουσιών δεν δικαιούνται οποιασδήποτε αμοιβής και δεν τους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος. 
  • Στην περίπτωση που ωφελούμενος υπερβεί το ως άνω επιτρεπόμενο όριο απουσιών ή δεν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης χάνει το δικαίωμα του εκπαιδευτικού επιδόματος. 
  • Ο πάροχος κατάρτισης υποχρεούται να διαθέσει στους ωφελούμενους τα ερωτηματολόγια για τη συλλογή πληροφοριακών στοιχείων κατά την έναρξη (και μετά τη λήξη) της συμμετοχής των ωφελουμένων στη δράση, να συλλέξουν τα δεδομένα των απαντήσεων των ωφελουμένων τα οποία αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων και να τα εισαγάγει στην προβλεπόμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας για την περαιτέρω επεξεργασία τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δράσης μέσω στατιστικών στοιχείων (δεικτών) και των προβλεπόμενων ερευνών και αξιολογήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις του ΕΚΤ και τα προβλεπόμενα στον Ν. 2472/97. 

Παροχή Πιστοποίησης στους ωφελούμενους 

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις Πιστοποίησης. Την πιστοποίηση θα διενεργήσουν Φορείς Πιστοποίησης Φυσικών Προσώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή /και διεθνώς, και είναι διαπιστευμένοι, από Εθνικούς ή Διεθνείς φορείς, να χορηγούν πιστοποιητικά για τις συγκεκριμένες ειδικότητες του Προγράμματος Κατάρτισης, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ. 

Οι εξετάσεις πιστοποίησης, στον βαθμό που δεν περιλαμβάνουν πρακτική εξέταση, μπορούν να πραγματοποιούνται εξ΄αποστάσεως, οι οποίες θα έχουν διαπιστευθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. 

Η υπηρεσία περιλαμβάνει τα εξής: 

  1. Το σύνολο των καταρτιζόμενων είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει στην προγραμματιζόμενη εξέταση για την πιστοποίηση, εντός 30 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης του τμήματος κατάρτισης. Εφόσον απουσιάσει ή αποτύχει στην αρχικώς προγραμματισμένη εξέταση, θα τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε μία προγραμματισμένη επανεξέταση. Επίσης διευκρινίζεται ότι:
    • Α.Αν κάποιος καταρτιζόμενος δεν προσέλθει στη αρχικώς προγραμματισμένη εξέταση τότε είναι δεσμευτικό να προσέλθει στην επανεξέταση, αλλιώς δεν λαμβάνει επίδομα.
    • Β.Αν κάποιος καταρτιζόμενος προσέλθει στην 1η εξέταση αλλά αποτύχει, τότε του δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης αλλά ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής στην 2η εξέταση (επανεξέταση) λαμβάνει το εκπαιδευτικό επίδομα.
  2. Σε κάθε Ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις ή επανεξετάσεις πιστοποίησης χορηγείται πιστοποιητικό από τον συνεργαζόμενο με τον ανάδοχο Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων.
  3. Σε περίπτωση αποτυχίας του Ωφελουμένου χορηγείται από τον ΦΠΠ βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία θα φέρει το όνομα του ωφελούμενου και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, στις οποίες συμμετείχε (μία ή δύο φορές). 
  4. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής των ωφελουμένων στην πρώτη εξέταση πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, ο ωφελούμενος δύναται να συμμετάσχει στη δεύτερη προγραμματισμένη εξέταση (επανεξέταση). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο ωφελούμενος, κατόπιν αιτιολόγησης, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις και στις επανεξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δύναται να εξεταστεί σε διαφορετική ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνεργαζόμενος με τον ανάδοχο φορέας πιστοποίησης δύναται να διενεργήσει εξετάσεις σε ημερομηνίες άλλες από τις προγραμματισμένες, εντός του ορίου που ορίζει η παρούσα 

Καταβολή επιδόματος κατάρτισης στους ωφελούμενους 

Οι ωφελούμενοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις 5 συνεδρίες συμβουλευτικής, θα παρακολουθήσουν με επιτυχία τόσο το θεωρητικό μέρος όσο και την πρακτική άσκηση του προγράμματος, θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και θα συμπληρώσουν τα απογραφικά δελτία εισόδου και εξόδου, δικαιούνται εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ώρες θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και ανέρχεται σε 5€/ώρα παρακολούθησης. Το επιτρεπτό όριο των απουσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής διάρκειας του προγράμματος, με εξαίρεση των ωφελουμένων ειδικών ομάδων για τους οποίους το όριο αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20%.

Η καταβολή των Εκπαιδευτικών Επιδομάτων στους δικαιούχους θα γίνει με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους.

Να τονιστεί ότι το εκπαιδευτικό επίδομα, τόσο για τις ώρες θεωρητικής κατάρτισης όσο και για τις ώρες τις πρακτικής άσκησης, αποδίδεται στους ωφελούμενους και σύμφωνα με το άρθρο 30 του νόμου 4144/2013 (Α΄ 88) είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

 

Footer Image