Γενικές Ποιοτικές Προδιαγραφές της Πρακτικής Άσκησης

Η πρακτική άσκηση των ωφελούμενων σε θέσεις συναφείς με το αντικείμενο κατάρτισης της επιλογής τους, θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία δεν συμμετέχει άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες για την πρόσληψη του προσωπικού τους δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.2190/1994 όπως ισχύει σήμερα.

Η κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να ορίσει Εργασιακό Υπεύθυνο/Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του ωφελούμενου (πρακτικά ασκούμενου). Ο Εργασιακός Υπεύθυνος θα συνεργάζεται άμεσα με τον Επόπτη πρακτικής άσκησης, που θα ορίσει ο Πάροχος Κατάρτισης και ασκεί καθήκοντα, τα οποία περιλαμβάνουν:  

  • Καθορισμό των αντικειμένων της απασχόλησης του πρακτικά ασκούμενου,
  • Τήρηση δελτίου παρακολούθησης του αντικειμένου πρακτικής για κάθε ωφελούμενο και καθ’ όλη την διάρκειά της,
  • Υποβολή προτάσεων στη διεύθυνση της επιχείρησης για βελτίωση της εκπαίδευσης των ωφελουμένων,
  • Συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου για κάθε ωφελούμενο, στο οποίο θα αξιολογείται η ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον της επιχείρησης, το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης, κλπ.

    Για την επιβεβαίωση της ορθής υλοποίησης της πρακτικής άσκησης αλλά και για την καθοδήγηση και υποστήριξη των καταρτιζομένων πριν και κατά την διάρκεια υλοποίησής της στις επιχειρήσεις, ορίζεται από τον πάροχο κατάρτισης ο Επόπτης Πρακτικής Άσκησης. Η εποπτεία αυτή θα πρέπει να γίνεται τακτικά, ήτοι τουλάχιστον 1 φορά εβδομαδιαίως ανά επιχείρηση πρακτικής άσκησης. Επιπλέον θα διατηρείται ημερολόγιο Πρακτικής από τον Ανάδοχο.

    πισημαίνεται ότι θα τηρείται η συνάφεια της θέσης πρακτικής άσκησης με το αντικείμενο του προγράμματος και με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, ενώ ο ανάδοχος θα επιφορτίζεται με την ενημέρωση των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης και των ορισμένων από τις επιχειρήσεις Εργασιακών Υπευθύνων πρακτικής άσκησης, σχετικά με τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του προγράμματος κατάρτισης.  

    Ειδικοί όροι υλοποίησης της πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις

  • Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης για τους ανέργους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Επιτρέπεται η διαλειμματική υλοποίηση της πρακτικήςάσκησης, αναλόγως του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης.
  • Η καταληκτική ώρα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης συναρτάται με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης. Η πρακτική πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα.
  • Η αναλογία εργασιακού υπεύθυνου και καταρτιζομένων στην πρακτική άσκηση ορίζεται η εξής: 1 εργασιακός υπεύθυνος για έως και 3 καταρτιζόμενους, προκειμένουνα καθίσταται εφικτή η ουσιαστική και ποιοτική υλοποίηση της πρακτικής άσκησης στις επιλεγμένες επιχειρήσεις, στη βάση του αριθμού των θέσεων εργασίας της επιχείρησης και της διαθέσιμης υλικοτεχνικής υποδομής.Σε καμία περίπτωση ο αριθμός των θέσεων πρακτικής άσκησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν.
  • Οι Εργασιακοί Υπεύθυνοι μπορούν να είναι στελέχη της επιχείρησης συνδεόμενοι με οιαδήποτε εργασιακή σχέση με την επιχείρηση ή ιδιοκτήτες – διευθύνοντες σύμβουλοι της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάζεται η συνάφεια του εκπαιδευτικού αντικειμένου με τα προσόντα του Εργασιακού Υπεύθυνου.

 

Footer Image